Screen

Screen

diumenge, 20 de març del 2016

Memex


Hom considera Vannevar Bush com a precursor de l'hipertext en crear el Memex  - Memory expander - en la dècada dels 40.

Bush, que era cap del Departament d'Investigació i desenvolupament científic dels EEUU, va publicar el Juliol de 1945, a la revista The Atlantic Monthly, l'article As we may think on criticava la manera com fins aleshores es gestionava la informació generada des de tots els suports possibles i que els mass media havien multiplicat de forma exponencial des de principis del segle XX. La base de la seva reflexió fou que grans quantitats d'informació no podien ser gestionades de forma adequada i eficaç si no s'abandonava el paradigma lineal dels documents i s'ideava una manera més holística de generar, tractar i emmagatzemar les dades. Calia crear una forma de classificar i guardar que permetés accedir més ràpidament a molta imformació, aprofitant alhora els darrers avanços tècnics d'aquell moment: la microfotografia i la lògica electrònica.

Així doncs, Bush va teoritzar sobre una maquina a la que va anomenar Memex que vindria a solucionar aquests problemes.

"No es pot aspirar a igualar la velocitat i la flexibilitat amb què la ment segueix un rastre associatiu, però hauria de ser possible superar la ment d’una manera decisiva respecte a la permanència i la claredat dels elements recuperats de l’emmagatzematge.Imagineu un futur mecanisme per a ús individual, que és una mena d’arxiu i biblioteca privats, mecanitzats. Necessita un nom, i per inventar-ne un a l’atzar, Memex ja ens va bé.  Un Memex és un dispositiu on un individu emmagatzema tots els seus llibres, registres i comunicacions, i que s’ha mecanitzat perquè es pugui consultar amb rapidesa i flexibilitat extremes. Es tracta d’un com­ple­ment intrínsec, ampliador de la memòria de l’individu." (Bush, V. As we may think. Jul/1945)

El Memex hauria de contenir mecanismes de fàcil recerca i accés a arxius microfilmats que podien ser visualitzats per pantalles i que permetia afegir notes, comentaris, esmenes, aclariments, errates... El més revolucionari del sistema, és que a més preveia que es creessin vincles entre els documents de manera que l'usuari pogués visualitzar mentre llegia que el sistema contenia altra informació relacionada a la que podia accedir.

"Quan l’usuari construeix un rastre, hi dóna un nom, l’insereix en el seu llibre de codis i el pica en el teclat. Davant seu té els dos elements que s’han d’unir, projectats en posicions de visualització adjacents. A sota de cada element hi ha un nombre d’espais de codi en blanc i un punter que indica un d’aquests espais per a cada element. L’usuari pica una sola tecla, i els elements s’uneixen permanentment. En cada espai de codi apareix la paraula del codi. Sense que es vegi, però també dins l’espai del codi, s’in­se­rei­xen una sèrie de punts per a la visualització de la fotocèl·lula, i en cadascun dels elements aquests punts designen, segons la seva posició, el número d’índex de l’altre element. A partir d’ara, en qualsevol moment, quan un d’aquests elements estigui a la vista, per a recuperar l’altre n’hi ha prou de prémer un botó en l’espai de codi corresponent. A més, quan nombrosos elements s’han unit per formar un rastre, es poden revisar cadascun separadament, ràpidament o a poc a poc, desviant una palanca com la utilitzada per a girar les pàgines d’un llibre. És exactament com si els elements s’haguessin agrupat físicament, procedents de fonts molt separades, i s’haguessin unit per formar un nou llibre. És més que això, ja que qualsevol element es pot unir a un gran nombre de rastres." (Bush, V. As we may think. Jul/1945)

Tot i no encunyar el terme hipertext, Bush va imaginar sistemes de ràpid accés a la informació, relacions de tipologia no seqüencial entre segments d'informació de diferents àmbits - inclús enllaçant documents de formats diversos (text, imatge) - i fins i tot la possibilitat d'una intervenció sobre els documents tant per part de l'autor com de l'usuari, posterior a la seva creació. En definitiva, hem de reconèixer Vannevar Bush com l'ideòleg dels futurs hipertexts.











dimecres, 9 de març del 2016

Men at work

Vaig llegint “Escriptures Hipertextuals. Aprendre a escriure i llegir en la galàxia Internet ”, de Joan Campàs – el nostre consultor i expert en la matéria -, estic començant també el fragment del “Inteligencias en conexión. Hacia una sociedad de la Web. Barcelona. Gedisa. Segunda parte: Hipertextualidad” de Derrick de Kerckhove. Ara mateix la feina que s’acumula em sembla tan ingent com el propi concepte d’Hipertextualitat, deu ser un senyal: no es pot aprehendre la magnitud d’un fenòmen dificilment abastable amb una tasca escadussera. Bé, accepto l’aposta i la doblo, així que esgarrapo temps per llegirme el mòdul “L’hipertext en les humanitats” del propi Joan Campàs. Em sembla un bon text per centrar els plecs del tema però a mesura que el llegeixo una paradoxa em ve al cap. Estic endinsantme en el món de l’hipertext però haig de assimilar coneixements de manera lineal llegint full rere full de cadascun dels texts recomenats. No fora millor començar per un hipertext amb conceptes bàsics, intelegibles, i  partint d’aquests accedir a texts rel.lacionats, autors, debats, imatges... per tal d’anar reflexionant i gradualment assumint les possibilitats i la caracterització de l’escriptures hipertextuals? 


“Las posibilidades son múltiples; algunas elecciones son sencillas, otras sensatas, unas te-
merarias... y algunas peligrosas. Eres tú quien debe tomar las decisiones. Puedes leer este
libro muchas veces y obtener resultados diferentes. Recuerda que tú decides la aventura,
que tú eres la aventura. Si tomas una decisión imprudente, vuelve al principio y empieza
de nuevo. No hay opciones acertadas o erróneas, sino muchas elecciones posibles.” 
R. Estes (1985). La Montaña de los espejos. Barcelona: Timun

a “El llibre com a problema” de Joan Campàs. UOC, 2005


dimecres, 2 de març del 2016

Obrint blog

Aquest blog és creat per a un doble objectiu. El primer, desenvolupar el Projecte de recerca per l'assignatura "Escriptures Hipertextuals", del Grau d'Humanitats de la UOC; el segón, permetre d'endinsar-me en el món dels blogs del que, com a creador, sóc un perfecte desconeixedor fins aquest moment i, alhora, ha de ser un mitjà per reflexionar, debatir i compartir descobertes sobre les noves formes de llegir i escriure. Som-hi doncs!