Screen

Screen

dimecres, 18 de maig del 2016

Afternoon. A story

 
 
 
"El hipertexto trata, en definitiva, de la libertad en el acto de la lectura"
 
El text, resum de la tesi doctoral de Raine Koskimaa, sobre la literature digital, publicat a Borràs, L. (ed.) (2005). Textualidades electrónicas. Nuevos escenarios para la literatura. Barcelona. Ed. UOC. ens parla de "Afternoon. A story", hipertext de ficció en format programa, editat per a Apple Macintosh (posteriorment també per a PC), el 1987, per Eastgate Systems com l'hipertext de ficció pioner i, que en el seu moment, va ser una revolució per l'incipient món dels texts electrònics.

Escrit per Michael Joyce, constava de 539 pàgines de text i 951 enllaços entre ells. Enllaços que s'activaven de manera lineal, si ho desitjava el lector, seguint un camí marcat, o permetien per mitjà d'àncores hipertextuals - ressaltades o no - agafar múltiples vies interconnectades que duien a diversos desenllaços de la historia. Una de les curiositats d'aquest hipertext era que permetia també començar de formes diferents. La evolució en el text activava pagines adients al camí que s'anava traçant o en feia desaparèixer d'altres que esdevenien incoherents pel relat.

"Afternoon. A story" suposa un gran avenç en la literatura digital però el cert és que la llibertat que comporta es redueix a la llibertat de lectura i interpretació per part del lector, sense cap possibilitat d'autoria per la seva part. Un pas més en l'evolució de l'hipertext.

Sens dubte, no és casualitat que aquest programa fos contemporani dels primers RPG textuals per PC. Nissagues com la del "Senyor dels Anells" varen constituir el germen dels futurs jocs de rol i les aventures gràfiques, gràcies a la seva estructura de camins opcionals i instruccions-àncora que permetien avançar en les histories amagades darrera rudimentaries pantalles gràfiques.

 
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

qué hi penses?