Screen

Screen

diumenge, 8 de maig del 2016

Lectoautors




“Lo analógico es inmutable, lo digital se puede transformar”

El concepte clau en aquest acostament a les escriptures digitals és el de lectoautor, és a dir el del lector que intervé en la continua modificació / creació del hipertext en xarxa.

El text “Escritura hipermedia y lectoautores” de Isidro Moreno, ens permet de copsar el fet que la nova figura del lectoautor possibilita la plasmació de molts somnis, idees, imaginacions.... que els texts estàtics tradicionals fan que es malbaratin, doncs cada lector interioritza una versió del text llegit pròpia i alhora anònima en no estar capacitat per modular-lo més enllà del moment missatge-receptor.

El diàleg del lector amb el text, la interactivitat, permet modificar radicalment la riquesa i la utilitat del text. Tota obra escrita manca de punts de vista, de capacitat d’autocrítica. És pensada i dissenyada per una visió del món encarnada en el seu autor primigeni. Per molt que aquest/a sigui un/a “open mind” no deixarà de reflectir la seva “motxilla” conceptual en la producció.

Per això és tan important el canvi que suposa l’aparició de la interacció amb el lector, en un entorn que supera el temps i l’espai, i que es basa en un suport que permet la memòria gairebé eterna.
El lectoautor pot fer la seva aportació i modificar l’obra, enriquint-la, fent-la més veritat, modulant una activitat que emula de manera útil els mecanismes del cervell humà. Uns mecanismes que, com la escriptura interactiva, no necessiten d’índex ni guies de situació per anar evolucionant en el seu discurs.

2 comentaris:

  1. Mot bona síntesi, Gus: felicitats.

    Efectivament, l’escriptura hipermèdia, l’hipertext, és una revolució. Una revolució com la que va comportar l’escriptura alfabètica, introduïda pels fenicis, tal com explica Isidro Moreno Sánchez.

    Molt probablement els fenicis no van ser prou conscients dels canvis que provocaria l’escriptura alfabètica. I molt probablement, nosaltres encara no som prou conscients dels canvis que comportarà l’hipertext.

    Salut.

    ResponElimina
  2. Hola! Estic d'acord amb el Jaume, bona síntesi! Aprofito per fer un comentari a mode de pregunta: si tothom pot "dir la seva", quin és el futur de l'especialitat? És un dels perills de la hipertextualitat o ja està bé que sigui així? Tothom pot opinar i modificar continguts o posar-ne de nous. Qui ens "educa" a tenir criteri de selecció en aquest nou món de l'hipermèdia i l'hipertext?
    Fins ara!
    nora

    ResponElimina

qué hi penses?